Naše ljepote

Kupa - rijeka života

Kupa, vijugava rijeka kako su je Rimljani zvali, bremenita poviješću kao rijeka života koja je stari vojni Karlovac povezivala čak s Istanbulom, uvijek je nova inspiracija. Sa svakim zalaskom sunca iza starih pokupskih kuća na njenoj obali, sa svakim pogledom na crkvene zvonike koji je prate, sa svakim klepetom krila jedne od mnogobrojnih ptica koje susretnete, vrijeme je da Kupa inspirira Vas.

Žitni put, put trgovanja žitom i ostalim dobrima na rijekama u 18. i 19. stoljeću, kretao se iz dalekog Temišvara Dunavom, Savom i Kupom lađama do Karlovca, a onda cestama preko planinske barijere do obala Jadranskog mora – Karolinom i Lujzijanom do grada Rijeke, a Jozefinom do Senja.

Pokupske kuće

Pokupske kuće odnosno Pokupske ljepotice kako im tepa lokalno stanovništvo ostatak su predivnih primjera izgradnje kuća iz 18. i 19. stoljeća. Izgrađene su od tesanih, a kasnije i piljenih hrastovih planjki sastavljane na hrvatski ili na njemački vugel… gradili su ih uglavnom sami seljaci, priučeni tesari… kao što su priučeni stolari izradili većinu vrlo jednostavnog, krasno rezbarenog namještaja kojeg i danas možemo vidjeti u preostalim primjercima Pokupskih ljepotica…

Nošnje, pjesma i ples

Rečička narodna nošnja pripada pokupskom tipu narodne nošnje, ali se i dosta razlikuje od drugih pokupskih nošnji zbog svojih bogatih i osebujnih vezova, po bojama, ukrasima i nakitu. Glavni motiv nošnje je divlja ruža, a posebnost nošnje se vidi u tome što boje i ukrasi na nošnji slijede godišnja doba – kako dolaze pojedini blagdani, nošnje postaju ukrašenije i bogatije…nošnju danas ima gotovo svaka kuća rečičkoga kraja, a pogotovo je posebno njeguju članovi KUD-a Rečica koji već desetljećima čuvaju tradicijsku pjesmu i plesove ovog kraja…. Ej tiho plovi žitarica lađa.

Kapelica sv. Florijana

Zvono kapelice svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca i sela Zamršje, već stoljećima budi njegove stanovnike svojom umilnom zvonjavom. Smještena tek nekoliko desetaka metara od rijeke Kupe…unutrašnjost joj ukrašavaju glavni oltar s kipom svetog Florijana i skulptura Madone s djetetom sačuvani iz starije, drvene kapele koja je nekad tu stajala…

Rečica

Naselje Rečica se nalazi u Pokuplju, na lijevoj obali rijeke Kupe, a prvi puta se u dokumentima spominje još u 14. stoljeću. U Rečici je obitelj Drašković u 17. stoljeću izgradila jednokatni dvorac s popratnim zgradama, a u 18. stoljeću su dali izgraditi crkvu Svetog Ivana Krstitelja, čiji su barokni i rokoko detalji i danas vidljivi u crkvi. U dvoru je grof Janko Drašković napisao i svoju poznatu Dizertaciju (prvi cjeloviti nacionalni program u hrvatskoj kulturnoj i političkoj povijesti). Bio je to veliki čin domoljublja, a možda se i zbog toga uz Rečicu posebno veže očuvanje lokalne tradicije i nacionalnog identiteta unatoč svim promjenama kroz povijest.

Kamensko - Pavlinski samostan

Na prostoru naselja Kamensko u 15. stoljeću grofica Katarina Frankopan osnovala je pavlinski samostan i crkvu svete Marije Snježne. Crkva je uređena uglavnom u baroknom stilu, a posebno su vrijedna dva bočna oltara i propovjedaonica u rokoko stilu. Baroknim stilom uređen je i samostan koji je izgrađen kao trokrilna građevina. Za vrijeme Domovinskog rata samostan i crkva vrlo su teško stradali, no na sreću crkveni inventar je spašen i nakon obnove ponovno vraćen u crkvu.

Brođani

Selo Brođani nalazi se nizvodno od Karlovca na desnoj obali Kupe, a sve do 1944. godine je bilo poznato pod imenom Gliboki Brod. Stanovništvo se oduvijek bavilo poljoprivredom, stočarstvom, manje ribarstvom. Peskarenje - vađenje pijeska bilo je dodatni izvor zarade. Do kraja 19. st. glavna prometnica mjesta je rijeka Kupa. U selu se nalazio i željeznički most kojim je do Domovinskog rata prolazila pruga Karlovac-Sisak. Danas se na mjestu mosta nalaze samo njegovi ostaci i priče koje mještani o njemu pričaju. U Domovinskom ratu selo je bilo okupirano, a rijeka Kupa tada je bila granica slobodne i okupirane Hrvatske. Danas selo ima malo stanovnika, ali su vrlo uporni i raznim aktivnostima vraćaju život selu, a Kupa i lađa ga ponovno bude i otvaraju nove mogućnosti za život.